“Tenim el convenciment que el que somiàvem per als gats del carrer serà una realitat”
La VI edició de les Jornadas Felinas Andaluzas demostren la implicació i l’entusiasme de moltes persones i associacions per construir una comunitat compromesa amb els gats del carrer.
“Tenim el convenciment que allò que somiàvem per als gats del carrer serà una realitat”. Aquestes eren les paraules d’una de les assistents a la sortida de la VI edició de les Jornadas Felinas Andaluzas, celebrades el passat 20 d’abril a Màlaga.
L’auditori Edgard Neville, que va deixar sorpresos tots els que no el coneixien, va ser l’espai escènic escollit per celebrar un esdeveniment que va comptar amb un cartell de luxe. Noms com José Ramón Becerra, actual director general de Drets dels Animals, o Javier Gutiérrez del Álamo, director general de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Màlaga, no van voler faltar a una cita en què experts i expertes van informar i van debatre sobre la situació dels gats a Espanya i al món.
“Per moltes edicions que se celebrin no deixa de meravellar-nos la disposició de la comunitat compromesa amb els gats del carrer. La sessió de dissabte significa la consolidació d’una trajectòria on, més que defensar la gestió ètica de les colònies felines, el que cal fer és aplicar-la amb metodologia, i no per devoció o consciència, sinó per imperatiu legal”, explica Agnès Dufau, directora de FdCATS, l’associació de protecció i benestar felí encarregada d’organitzar les Jornadas Felinas Andaluzas,.
La VI edició de l’esdeveniment més important a Espanya sobre el benestar dels gats va acollir un públic atent i entusiasmat provinent de diferents territoris com les Canàries, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, Madrid, Extremadura i, com no pot ser d’una altra manera i majoritàriament, d’Andalusia.
“Aquestes trobades presencials són importants no només pel que passa a l’escenari i la informació que arriba a tots els que segueixen la ponència a través del canal de YouTube. Veure’s abans, durant i després de l’esdeveniment genera disposicions i sinergies que es tradueixen en projectes i esforços conjunts. La majoria fructifiquen positivament en els gats i també en les persones que en tenen cura”, afegeix Dufau.
El director general de Drets dels Animals, un membre més de la comunitat felina
Després de la taula de benvinguda, amb representants de la política autonòmica i local i del col·legi de Veterinaris de Màlaga, va arribar el torn del nou director general de Drets dels Animals, José Ramón Becerra. L’ecologista basc, que ocupa el càrrec de director general des de fa poc més de tres mesos, tot i reconèixer humilment no saber de gats, va conquistar l’auditori de Màlaga en explicar les directrius que, juntament amb el seu equip, ha preparat en matèria de protecció felina.
“En aquest primer any complet després de l’aprovació de la Llei 7/2023 del 28 de març, els passos a fer per acompanyar els ajuntaments i les comunitats autònomes per a la seva aplicació són fonamentals. És molt important aclarir aspectes que poden continuar despertant dubtes i que el desenvolupament reglamentari i el coneixement expert aclariran”, va comentar José Ramón Becerra.
“El compromís de protecció mediambiental i dels ecosistemes no només és compatible amb una bona gestió de la població felina, sinó que són interessos que conflueixen i que troben a la figura d’una direcció general de drets dels animals un impuls particular dins del marc executiu”, va assegurar el director general de Drets dels Animals.
Després de la seva intervenció, complint la promesa realitzada per FdCats, Becerra va rebre un voluminós document amb les sol·licituds literals que part de la comunitat gatera li ha volgut fer arribar. Mitjançant aquests missatges el director pren el pols a les inquietuds de part d’una comunitat que pot arribar a assolir desenes de milers de persones a tot el país.
La ponència de Becerra, titulada “Avanços i reptes per consolidar la gestió ètica de colònies” va deixar un bon regust per la precisió del contingut tècnic i per l’esperança que el treball comú trobi cada vegada més aliats.
Una edició amb un programa molt complet i amb un vessant pràctic
A més d’analitzar la situació legislativa, valorar el paper d’associacions i voluntaris en la gestió de les colònies felines i recordar, una vegada més, la importància del mètode CER (captura, esterilització i tornada), en aquesta edició de les Jornadas Felinas Andaluzas han tractat moltes altres qüestions relacionades amb els gats.
“En aquesta edició ens hem esforçat perquè hi hagués un vessant pràctic i els tallers de la tarda han estat un èxit total. També hi ha tingut un paper protagonista la veterinària. Sis de deu ponents són professionals de la veterinària. No només han parlat del maneig clínic dels gats, han compartit el saber tècnic en mediació, en organització, en maneig de l’estrès i en cirurgia mínimament invasiva”, exclama Mercedes Vara, cara visible de FdCATS a Andalusia.
Durant l’esdeveniment hi ha hagut participacions sobre projectes de recerca a les Canàries per monitorar l’afectació de la població felina sobre la fauna, sobre la regulació ecosistèmica en espais amb gats i rosegadors, sobre el maneig de l’estrès dels gats a les clíniques, sobre la necessitat de mediació en àrees de conflicte per esdeveniments urbanístics i sobre molts altres temes que envaeixen l’actualitat felina.
La comunitat felina ja pensa en la VII edició de les Jornadas Felinas Andaluzas
“Amb el temps disponible per a l’esdeveniment no es pot fer més. Estem esgotades, però molt satisfetes. On cal apuntar-se per a la propera edició?” preguntaven entre rialles tres assistents d’una associació andalusa a la sortida de les Jornadas Felinas Andaluzas.
La VI edició de les jornades va acabar amb èxit i satisfacció per part de tots els assistents a l’esdeveniment. L’organització de l’acte, l’associació FdCATS, per acabar, va voler emfatitzar que els ponents ofereixen el seu coneixement de forma completament altruista: “sense la seva generositat, la dels patrocinadors i sense la presència lleial i lliurada dels assistents, les jornades no serien possibles ni aconseguirien un èxit rotund, com està passant a cada edició”.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!