Sitges analitzarà l’ADN de les caques de gossos per sancionar els seus amos
Sitges analitzarà l’ADN de les caques de gossos per sancionar els seus amos i els ciutadans que vulguin censar un gos hauran d’aportar una mostra d’ADN.
L’Ajuntament de Sitges ha posat en marxa un sistema que permetrà multar els amos dels gossos que no recullen els excrements dels animals a través de l’anàlisi de l’ADN de les restes, segons ha informat Televisió de Catalunya. Els veïns de Sitges fa temps que critiquen aquest acte incívic i han optat per senyalitzar les restes que es poden trobar en parcs, voreres, etc.
Els 1.200 gossos censats actualment i els que se censin a partir d’ara hauran d’aportar una mostra d’ADN que es guardarà en una base de dades.
L’anàlisi, la farà una empresa del parc de recerca de la UAB, on han dissenyat el Projecte Vetgenomics. Quan arribi una mostra d’excrements, l’analitzaran al laboratori per poder-ne extreure l’ADN. Si el gos no forma part de la base de dades, també se’n podrà tenir un retrat robot, amb característiques com la mida o el tipus de pèl, fet que pot ajudar a identificar-lo.
Un altre benefici serà la detecció dels paràsits més comuns que hi ha a la femta, que poden representar un risc per a l’animal i una amenaça per a la salut dels ciutadans, sobretot dels nens.
“La part més important per a nosaltres és la part sanitària, la de la identificació dels paràsits, a més a més de la identificació del gos. La detecció de paràsits és important perquè reduïm el risc de problemes sanitaris”, ha explicat Òscar Ramírez, responsable de Vetgenomics-UAB.
Jordi Mas, regidor de Salut Pública de l’Ajuntament Sitges, ha explicat en declaracions a TV3: “Pretenem que el cost de l’anàlisi de l’excrement vingui cobert per la sanció, per la multa corresponent, i el cost de la presa de mostres de la informació genètica de l’animal vingui coberta per la taxa mateixa que ja es gira a l’hora de censar els nous animals.”
El projecte es posarà en marxa a partir del setembre amb la intenció que s’estengui a altres municipis. En principi, ja hi ha converses amb la Diputació de Barcelona.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!