Sergio García Torres no continua com a director general de Drets dels Animals
Sergio García Torres no renova al capdavant de la Direcció General de Drets dels Animals i dimiteix dels seus càrrecs a Podemos. Persisteix la incògnita sobre el successor. Pablo Bustiduy, el ministre responsable de Drets Socials, manté la Direcció General de Drets dels Animals sense el primer titular. El que va ser president de Podemos Animalista, també ha signat la renúncia a les seves responsabilitats a la de direcció del partit morat a través d’una carta a la qual ha pogut tenir accés Animalados.
Sergio García Torres va assumir un càrrec creat de zero per Pablo Iglesias quan aquest era vicepresident. El desafiament del madrileny ha estat conciliar un passat com a activista antitaurí i el seu compromís amb el veganisme amb les obligacions pròpies de la pertinença als òrgans de govern. La ubicació de la seva unitat dins de l’edifici del Ministeri de Sanitat va poder tenir a veure que Salvador Illa inclogués el març del 2020 les persones que alimenten les colònies de gats entre les habilitades per desplaçar-se fins i tot durant el confinament per l’Estat d’Alarma.
La primera etapa del director general fins ara va estar marcada per l’accessibilitat. Les trobades i les cites amb entitats, col·lectius, associacions. Queda el dubte de quantes van saber entendre la importància de la figura d’una Direcció General que en nom propi declarés que els animals tenen Drets. Ni a països on hi ha hagut parlamentaris adscrits a partits animalistes, com poden ser Holanda i Portugal, hi ha hagut un càrrec executiu específic amb tant de poder.
La significació de García Torres contra la tauromàquia, la caça i la ramaderia intensiva ha estat un escull perquè es produís un diàleg fluid i satisfactori amb els col·lectius més reaccionaris. La culminació dels desacords seria el vídeo publicat a les xarxes de la reial federació espanyola en què es mostra la projecció d’un espiell telescòpic sobre el rostre de l’exdirector i que es va acabar judicialitzant.
Els atacs que va rebre García Torres per part del col·lectiu menys afí a la causa pels animals no van ser els únics. A través de molts mitjans, però especialment les xarxes socials, activistes propers a PACMA i altres entitats de protecció animal s’han mostrat molt bel·ligerants. Com ell mateix afirma a la seva carta de renúncia: “He suportat la ridiculització, la persecució, els bulls i fins i tot he patit alguna agressió per assolir canvis reals per a la millora de la vida dels animals”.
La fita més gran de l’equip liderat per García Torres és la llei de protecció dels drets i benestar dels animals aprovada per la mínima el març del 2023. Tot i les diferents renúncies respecte a l’avantprojecte, la nova Llei dels animals, ha estès a tot el territori espanyol nombroses millores com el sacrifici zero, l’obligació d’identificar els animals de família, la prohibició de la cria amateur, la limitació de la venda, i el registre positiu d’espècies, entre moltes altres.
El canvi a la direcció ofereix una oportunitat per reflexionar sobre el futur de la protecció animal, la consolidació de projectes i eines preexistents i l’abordatge de nous desafiaments. La designació d’un nou líder per a l’organisme és una decisió crucial que pot influir significativament en el curs de les polítiques de drets dels animals al país i el consens entre actors molt ben diversos del benestar animal.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!