Quins animals deixaran d’estar permesos a les llars amb la nova Llei de Benestar Animal?
Amb la nova regulació d’animals exòtics, algunes espècies deixaran d’estar permeses a les llars espanyoles.
La Llei de Benestar Animal, aprovada recentment al Congrés dels Diputats, recull un capítol dedicat de manera exclusiva al Llistat Positiu d’animals de companyia. Segons expliquen des de la ‘Coalició per al Llistat Positiu’, una coalició formada per les organitzacions AAP Primadomus, ANDA i FAADA, l’objectiu d’aquesta nova norma és frenar els múltiples problemes que genera l’adquisició d’animals exòtics com a animals de companyia.
Així, la nova llei suposarà l’adopció a Espanya d’un sistema basat en llistats positius. A la pràctica això suposa que un Comitè Científic establirà els llistats d’espècies que podran ser mantingudes com a animals de companyia, segons criteris que tenen en compte el risc invasor de les espècies, el risc que poden suposar per a la seguretat ciutadana i la salut pública, i el benestar dels animals.
“L’adopció dels Llistats Positius és una gran notícia per a la societat i els animals exòtics. Avui dia, a la majoria de les comunitats autònomes, malauradament, és possible que qualsevol pugui tenir a casa pràcticament qualsevol animal. Un tigre, un primat i una infinitat d’animals exòtics que senzillament no són aptes per viure com a animals de companyia. L’adopció de Llistats Positius posarà fi a aquesta mena de situacions”, assegura Marta Merchán, coordinadora de la Coalició per al Llistat Positiu.
Llistats Positius en lloc dels Llistats Negatius
La Unió Europea, el Govern central i els governs autonòmics fa anys que intenten posar fre a la complicada situació generada pel comerç i la tinença d’animals exòtics. Aquests esforços s’han traduït majoritàriament en l’adopció de llistats negatius d’espècies que passen a estar prohibides.
A Espanya, a l’àmbit estatal, existeix el Reial Decret 630/2013, pel qual es regula el Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, i que inclou un llistat d’espècies el comerç, cria i tinença de les quals van passar a estar prohibides des de la seva entrada en vigor el 2013. Durant els darrers anys, aquest llistat negatiu s’ha anat ampliant amb noves espècies a mesura que els problemes han anat augmentant.
De la mateixa manera, algunes legislacions autonòmiques de protecció animal com les de la Comunitat de Madrid, Andalusia, Regió de Múrcia, Navarra i el País Basc, inclouen llistats negatius d’espècies que van passar a estar prohibides als seus àmbits territorials per motius de seguretat ciutadana. Tot i això, aquestes regulacions han resultat insuficients per posar fi als problemes que van intentar abordar, problemes que, de fet, han anat en augment.
Davant d’aquesta situació, cada cop més països han optat pels Llistats Positius com a sistema de regulació de la tinença d’animals exòtics utilitzats com a animals de companyia. Bèlgica va ser el primer país de la UE a establir un sistema de regulació basat en Llistats Positius ja l’any 2001, amb excel·lents resultats, segons el mateix Govern belga.
“L’enfocament preventiu dels Llistats Positius el converteix en una eina molt més eficaç que els infinits llistats negatius, sempre un pas darrere del problema que pretenen resoldre”, indica Merchán.
Què passa si tinc un animal que no pertany als futurs Llistats Positius?
Com ja hem comentat, amb el nou sistema de Llistats Positius només seran susceptibles de ser mantinguts com a animals de companyia aquells animals d’espècies que puguin adaptar-se a la vida en captivitat, a més de no suposar riscos per al medi ambient, la integritat i la salut de les persones.
Així mateix, la nova normativa recull una clàusula que permet als propietaris d’animals que quedin fora del Llistat Positiu el manteniment d’aquests fins a la mort, però no la venda o la cria. “A l’entrada en vigor de la nova llei, aquestes persones simplement hauran de posar en coneixement de l’autoritat competent la tinença dels individus esmentats i podran continuar mantenint-los”, assenyala Marta Merchán.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!