PACMA denuncia irregularitats judicials en el cas dels 38 beagles de la Universitat de Barcelona a Vivotecnia
PACMA i Lex Anima estudien denunciar l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per l’experiment de la UB i Vivotecnia amb 38 beagles.
El Partit Animalista (PACMA) ha denunciat “l’existència de presumptes irregularitats judicials en el cas dels 38 de cadells de raça Beagle” amb què el Parc Científic de Barcelona (PCB) i la Universitat de Barcelona (UB) realitzaran un experiment amb l’empresa Vivotecnia, perquè posteriorment els animals siguin sacrificats.
L’objectiu d’aquest estudi de la Universitat de Barcelona és tastar un medicament per tractar la fibrosi hepàtica i la mielofibrosi. L’experiment amb Vivotecnia consisteix a subministrar als cadells de Beagle un fàrmac per calcular la dosi exacta necessària per acabar amb la vida de la meitat dels animals. Un cop finalitzades aquestes proves, l’altra meitat dels animals serien sacrificats per practicar necròpsies i finalitzar l’estudi.
Després de fer-se públiques les intencions de la Universitat de Barcelona i Vivotecnia, des de Lex Anima i l’Il·lustre Col·legi d’Advocacia de Barcelona (ICAB) es va sol·licitar al jutjat la suspensió cautelar de l’experiment amb l’objectiu de salvar la integritat física dels gossos. Tot i això, el jutjat contenciós número 6 de Barcelona va rebutjar la petició al·legant l’existència d’un defecte de forma.
Després d’aquesta decisió, el Partit Animalista i Lex Anima han posat de manifest en una roda de premsa celebrada aquesta setmana una sèrie de pressions, filtracions i vinculacions sospitoses a favor del Parc Científic de Barcelona, i com a conseqüència, de les entitats i institucions públiques que conformen el Patronat de la Fundació PCB: Universitat de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
Eva Díaz, vocal de Lex Animal, ha assegurat que estudien presentar una denúncia a la Fiscalia per presumpta prevaricació contra la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament i Barcelona i la Universitat de Barcelona “si continuen entossudits a fer l’experiment” amb els 38 beagles al Parc Científic de Barcelona (PCB) sabent que “no hi ha autorització administrativa per fer-ho”, segons ha indicat.
“L’experiment va ser iniciat pel PCB, una prolongació de la UB i una entitat amb seu a Catalunya. Es tracta d’un contracte públic i en l’adjudicació posa que l’àmbit geogràfic és Catalunya, per això es regeix per la Llei catalana, que és claríssima al respecte i exigeix la preceptiva autorització administrativa”, va afirmar Díaz durant la roda de premsa.
“Sembla un experiment de l’Edat mitjana”, Eva Díaz.
Per acabar, la jurista de Lex Anima va posar en dubte la validesa científica de l’experiment amb els Beagles: “Ingerir quantitats d’un producte tòxic fins que l’animal mori, sembla un experiment de l’edat mitjana. No té res de científic. L’objectiu real de l’experiment és comercialitzar un medicament amb un principi actiu que ja està inventat només perquè una altra empresa el comercialitzi”.
Iván Guijarro, coordinador de PACMA a Barcelona, va criticar durant l’acte la contractació amb diners públics d’un laboratori que no compleix amb les mínimes garanties de benestar animal: “demanem que els diners es destinin a finançar mètodes alternatius. Hi ha científics ja treballant-hi, vetllant per un progrés ètic, però no se’ls fa cas”, va concloure.
Afortunadament, des de les entitats animalistes es treballarà sense parar per intentar salvar la vida dels Beagles. Des del Partit Animalista han deixat clar que “tot i que l’experiment s’acabi fent i els gossos siguin sacrificats, continuarem endavant per exigir totes les responsabilitats per tantes irregularitats que estan sortint a la llum”.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!