La Fiscalia nega a la Generalitat l’autorització de l’ús de fosfur d’alumini per combatre la plaga de conills
L’Estat espanyol prohibeix al Govern de Catalunya l’ús del fosfur d’alumini, un verí altament tòxic i molt perillós per a tots els animals.
La Fiscalia General de Medi Ambient ha obert procediment per la denúncia interposada pel Partit PACMA, Lex Ànima i la Fundació Altarriba contra Teresa Jordà, exconsellera d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural, i Anna Sanitjas, Directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, per l’ús de fosfur d’alumini per acabar amb la superpoblació de conills.
Segons la part denunciant, la Generalitat, sense disposar dels permisos corresponents del Ministeri d’Agricultura, va autoritzar l’ús d’aquest verí altament tòxic i perillós per a una prova pilot de control poblacional que va tenir lloc durant el mes de març a la carretera de Lleida LV-7041, de Soses a Malcoreig, a la comarca del Segrià.
Els denunciants asseguren que l’empresa lleidatana de venda de cereals Miarnau Agritecno S.L, encarregada d’aplicar el fosfur d’alumini al llarg de la carretera durant la prova pilot, pertany a un agricultor vinculat al sector cinegètic. A més, Lex Ànima afirma que no hi ha cap licitació al portal de contractació de la Generalitat de Catalunya que autoritzi aquesta empresa a desenvolupar aquesta activitat, fet que suposa un “manifest cúmul de presumptes il·legalitats”.
“PACMA, Lex Ànima i Fundación Atarriba vam denunciar la bogeria que volien emprendre. La Fiscalia ens dóna la raó negant a la Generalitat l’autorització per utilitzar aquest verí per combatre aquesta suposada plaga de conills”, ha publicat a les seves xarxes socials Yolanda Morales, candidata a la presidència del Govern pel Partit PACMA.
Segons els experts, l’ús de fosfur d’alumini per al control poblacional no és eficient i, a més, es corre un risc molt elevat per a qualsevol ésser viu. “És un disbarat”, indica Octavio Pérez Luzardo, catedràtic de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària de l’àrea de Toxicologia.
“El fosfur d’alumini es pot acumular al terreny i les aigües subterrànies. Afecta la respiració i el metabolisme de les cèl·lules, causant la mort de l’animal que l’ingereix o respira els gasos que deriven del contacte amb la humitat. Afecta tota la cadena tròfica”, especifica la candidata a PACMA, Yolanda Morales.
Per què hi ha una superpoblació de conills de Catalunya?
A la denúncia interposada, les entitats de defensa animal acusen Teresa Jordà i Anna Sanitjas d’haver desviat, presumptament, uns dos milions d’euros procedents de fons públics per al sector de la caça amb l’objectiu de controlar suposades plagues de conills que haurien estat provocades per les soltes provinents de granges cinegètiques que prèviament haurien autoritzat.
Segons les entitats de defensa animal, la part denunciada va autoritzar la solta de més de 15.000 animals cinegètics (uns 12.000 conills) per tot Catalunya el 2021. A més, haurien permès la matança d’unes 20.000 guineus per evitar la presència de depredadors naturals. Aquesta hauria estat la causa principal de la coneguda superpoblació de conills que tantes protestes va provocar entre els agricultors durant el mes de març.
Recordem que la superpoblació de conills a la plana de Lleida va ser una de les causes que va portar el departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural a declarar la situació d’emergència cinegètica, un concepte que, segons la Plataforma No a la Caça, simplement és “una excusa que els caçadors s’han inventat per justificar la caça en qualsevol moment”.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!