“Huellas de Colores”, una teràpia pionera amb animals per a nens a la UCI pediàtrica
Aquest projecte pioner actua com a tractament terapèutic per disminuir el dolor, ansietat i por dels pacients a través de les experiències emocionalment positives que generen els animals.
El programa “Huellas de Colores” torna a la seva modalitat presencial després de gairebé dos anys en què, a causa de la pandèmia, l’activitat va haver d’interrompre’s i fer-se de manera virtual. Es tracta d’un projecte pioner de la Càtedra Animals i Societat de la URJC i l’Hospital Universitari 12 d’Octubre de Madrid, juntament amb l’associació PsicoAnimal, que utilitza activitats terapèutiques amb Intervencions Assistides amb Animals (IAA) per a nens ingressats a la UCI pediàtrica.
L’objectiu de “Huelas de Colores”, per tant, és la humanització de les estades dels nens i adolescents als hospitals a través de les teràpies assistides amb gossos, estudiant el seu impacte en la salut dels pacients i també dels seus familiars.
Aquesta iniciativa, pionera a les unitats de cures intensives pediàtriques d’Espanya, ha demostrat que les activitats amb animals disminueixen de manera significativa els nivells de dolor, por i ansietat dels menors que han estat intervinguts quirúrgicament o han tingut complicacions en l’evolució de la seva malaltia. Tot això gràcies a les experiències emocionalment positives que generen aquests animals.
“El programa permet als nens expressar les seves emocions i oblidar el motiu del seu ingrés”
“En aquesta nova etapa, les sessions es fan amb l’Alma una gossa de 3 anys que visita la Unitat cada quinze dies per interactuar amb els nens ingressats, seleccionats prèviament pels professionals sanitaris. Durant dues hores, i supervisats en tot moment per tècnics i psicòlogues de PsicoAnimal especialitzades en intervencions assistides amb animals, els nens i les seves famílies reben un estímul nou que els permet expressar les emocions i oblidar el motiu del seu ingrés”, explica Nuria Máximo, directora de la Càtedra Animals i Societat de la URJC.
D’aquesta manera, l’esforç conjunt de les dues institucions confirma l’evidència científica que les intervencions assistides amb animals produeixen beneficis clars en l’àmbit físic, social, motor i cognitiu del pacient, per ser una font especial de motivació.
Un projecte frenat per la pandèmia
Des del 2019 i fins a l’inici de la pandèmia, les sessions de “Huellas de Colores” van ser protagonitzades per Zenit, un gos rescatat de situació d’abandonament, recuperat i posteriorment entrenat, que va fer una visita inicial de reconeixement de la Unitat abans d’iniciar la teràpia, per comprovar-ne l’adaptació i el comportament al medi.
Durant les restriccions de la pandèmia, el projecte va haver d’interrompre’s fins que, el gener del 2022, es va reprendre de forma virtual, però aquesta vegada dirigit als nens ingressats en plantes d’hospitalització, ja que els que estaven en cures intensives o de reanimació no podien gaudir aquest format per qüestions derivades del seu estat de salut.
Per tant, ara “Huellas de Colores” recupera el seu format original presencial a la unitat en què es va iniciar, complint també de manera estricta amb el període d’adaptació d’Alma, la gossa que ha substituït el Zenit, jubilat d’aquesta activitat a causa de la seva edat.
Huellas de Colores recupera el format presencial amb la gossa Alma
L’interès de l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid i la Càtedra Animals i la Societat per reprendre la presencialitat d’aquestes sessions es justifica pels resultats positius obtinguts durant la primera etapa. Els menors ingressats en situació de gravetat experimentaven una disminució del dolor de fins a tres punts, segons les escales habituals de mesura d’aquesta variable.
D’altra banda, els joves ingressats també veien reduït el nivell d’ansietat i altres símptomes associats a la patologia després de la visita del gos. A més, una enquesta de satisfacció sobre el projecte el va valorar com a positiu per les famílies, amb una puntuació de 9,71 punts sobre 10 punts.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!