Espai Gos critica la resolució de la Síndica de Greuges de Barcelona de limitar l’horari de les zones d’esbarjo per a gossos
La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, anunciava aquest dimecres que proposarà a l’Ajuntament establir una limitació horària de les zones d’esbarjo de gossos. El motiu, garantir el descans veïnal perquè hi ha ciutadans que fan ús d’aquestes instal·lacions ben entrada la nit, quan la majoria del veïnat ja dorm o està a punt de fer-ho. Tot i que la síndica reconeix que és responsabilitat de la persona propietària de l’animal evitar comportaments incívics que puguin molestar la resta de la ciutadania, creu que per tal de garantir la convivència, el consistori ha de regular millor el règim d’ús d’aquests espais. Vilà ha inclòs aquesta recomanació en una resolució després de supervisar una queixa veïnal que fa referència a la zona d’esbarjo situada a la confluència del carrer Nàpols amb la Gran Via de les Corts Catalanes.
En la queixa s’exposa, i així ho ha verificat l’equip tècnic de la Sindicatura, que en aquesta zona sovint hi ha gossos bordant entre les sis del matí i les dues de la matinada, i que és habitual que un grup de joves es reuneixi allà amb els animals a partir de les onze de la nit, ocasionant un gran soroll que impedeix descansar adequadament als habitants dels edificis adjacents. En la resolució, la síndica dóna la raó al veïnat i diu que és responsabilitat de les persones posseïdores d’un animal mantenir-lo d’acord amb les normes de la bona convivència, evitant comportaments incívics que puguin molestar la resta de la ciutadania. No obstant això, Vilà aposta perquè l’Ajuntament reguli mitjançant un decret d’alcaldia el règim d’ús d’aquests espais establint una limitació horària.
En aquests moments, la síndica ha obert un altre expedient pel mateix motiu a l’avinguda Mistral, a l’altura del número 61. El veïnat es queixa d’inoperància municipal davant la massiva presència de gossos des de les onze de la nit fins a la matinada. Les associacions animalistes consideren que és tracten de fets aïllats que no poden comportar restriccions globals. En aquest sentit, Àngela Coll, portaveu de la Plataforma Espai Gos, que valora “molt negativament” la resolució, afirma que “no es pot limitar el dret de tots per uns quants, fer una llei general per quinze denúncies és ridícul, és com si un bar fes soroll i es castigués a tots els bars “. I és que al llarg de 2016, la Síndica ha rebut només una quinzena de queixes, però moltes d’elles estan relacionades amb un altre tipus d’infraccions com portar gossos potencialment perillosos lliures i sense morrió, especialment a la plaça Joan Coromines.
Coll recorda que “hi ha gent que per horaris laborals només pot portar-de matinada i han de gaudir d’un espai on portar els seus animals”. L’activista anota que “el que molesta és el soroll, no la presència de gossos per si mateixa, no és just que l’incivisme d’uns pocs acabi repercutint en tots els propietaris de gossos”. Més enllà de les actituds incíviques que puguin tenir una minoria, Coll opina que el problema de les zones d’esbarjo és sovint la seva ubicació: “Els pipicans no poden estar al costat de blocs de pisos com passa amb el de Nàpols amb Gran Via, no és l’espai adequat, però el problema és que molts de la ciutat es troben enmig de grans edificis “. La Plataforma Espai Gos Barcelona presentarà una queixa formal a la síndica i reclamarà a l’Ajuntament que no accepti la solució proposada perquè penalitza a tots els propietaris de gossos.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!