Els propòsits de les associacions animalistes per al 2020

Comença el 2020 i amb el nou any segur que arribaran molts canvis i millores en benefici del benestar dels animals. Hi ha nombroses entitats i associacions que acumulen molts anys d’acció i lluita per la defensa dels seus drets i per aquest motiu hem parlat amb algunes d’elles per conèixer els seus objectius i propòsits amb l’entrada d’aquest any nou.

Asociación Nacional para la Defensa de los Animales (ANDA)

ANDA es va fundar al 1989, pel que compta amb més de 30 anys d’experiència en la lluita de la protecció animal. A més de treballar amb gats i gossos abandonats, aquesta associació vetlla pels interessos d’altres animals oblidats als quals ningú protegia, com són animals de granja, de laboratori, de zoos, de circs o de la indústria pelletera. Des de ANDA es lluita contra tot tipus de crueltat que afecti els animals, organitzant campanyes de conscienciació i donant a conèixer a les persones i a la societat en general les condicions que pateixen els animals en l’actualitat.

Encarna Carretero, encarregada del departament de comunicació de ANDA, valora positivament els avenços aconseguits per l’associació al llarg dels últims anys: “Estem contents que la societat cada vegada està més conscienciada, rebutjant aspectes com la tortura pròpia de la tauromàquia. La gent ja reclama el respecte cap als animals, estem avançant tot i que encara queda molt camí per recórrer “.

De cara a l’any nou, Encarna Carretero ens comenta que ANDA espera que: “el 2020 vingui millor per als animals, ens necessiten perquè som la seva veu, hem de donar-los veu. No volem que hi hagi tants abandonaments d’animals. Demanem que hi hagi més consciència a l’hora d’adoptar, un animal no és una joguina i pateixen igual que les persones. Adoptar i no comprar. Les protectores estan plenes d’animals que necessiten una nova oportunitat. Des de ANDA treballarem perquè hi hagi més raciocini entre les persones a l’hora de tenir un animal i perquè desapareguin els festejos taurins. A poc a poc s’estan aconseguint totes aquestes fites “.

Coordinadora per l’Abolició dels Correbous

Aquesta organització seguirà lluitant per sisena temporada consecutiva en la lluita genuïna contra la tauromàquia que sobreviu a Catalunya. L’objectiu principal de la Coordinadora per l’Abolició dels Correbous per al 2020 és acabar amb la presència i tortura que pateixen els animals en la celebració de nombroses festes majors del territori català.

Tal com afirma Helena Escoda, portaveu del grup, l’objectiu és “eliminar els abusos als animals en les festes populars tradicionals, fet que no comporta una pèrdua de la nostra cultura autòctona, més aviat el contrari, és una reafirmació de la nostra identitat cultural , ja que la majoria de les festes majors catalanes d’índole taurina ja se celebren amb figures o carcasses zoomorfes que representen els toros, les mules i altres animals mitològics de la ramaderia popular “.

Des de la Coordinadora per l’Abolició dels Correbous es defensa un model de celebració popular en què segueixi regnant l’alegria i la felicitat, això sí, sense rastre de el maltractament animal: “erradicar els abusos als animals en les festes no significa en absolut haver de renunciar a l’alegria, a la participació col·lectiva, a la retrobada i a la cultura autòctona. Cal apostar per una cosmovisió que deixi enrere el malson antropocèntric i que sigui capaç de reconciliar els catalans amb els toros “.

Katubihotz

Katubihotz és una associació de Guipúscoa creada per cuidar i controlar les colònies de gats que viuen als carrers de la localitat de Passatges. És un grup format per persones que respecten als animals i que lluiten des de fa ja diversos anys perquè els felins siguin acceptats i respectats en la nostra societat.

Juan Rodríguez, coordinador i tresorer de l’associació, vol que Katubihotz mantingui la línia de treball dels últims anys en el 2020: “Al 2018 vam aconseguir 210 adopcions de gats, mentre que el 2019 vam baixar a 198. Volem pujar el nombre el 2020 . Hem d’aprofitar el moment d’evolució ecosocial que està vivint la societat. També tenim la voluntat de conscienciar una mica més a les persones sobre el benestar animal “.

Des de l’associació basca també es pretén donar continuïtat a tot el treball realitzat amb el protocol CES: “El protocol de Capturar, Esterilizar i Soltar és molt important per garantir una convivència saludable entre els ciutadans i els gats que viuen a l’entorn urbà. A més de controlar la superpoblació i millorar la qualitat dels gats que viuen al carrer, es garanteix la salut pública i s’eviten les molèsties que puguin causar aquests animals “.

Asociación Defensa Derecho Animal (ADDA)

ADDA en una associació fundada el 1976 que va ser la primera d’àmbit estatal dedicada a la defensa i el benestar dels animals en general. Declarada d’Utilitat Pública el 1981, l’Asociación Defensa Derecho Animal és una Organització No Governamental, apolítica i independent.

El treball d’ADDA se centra principalment a denunciar l’abús i el maltractament cap als animals, promoure i participar en l’elaboració de marcs legislatius, pressionar a través d’accions de protesta i reivindicatives, generar campanyes d’informació i conscienciació, elaborar i divulgar programes educatius , editar publicacions i material de sensibilització, impulsar plataformes de participació a favor de el respecte cap als animals i defensar i protegir la natura i la conservació de la seva biodiversitat.

Neus, membre de l’associació, ens comenta que entre els diversos objectius d’ADDA per al 2020, destaca la “continuació amb la campanya per aconseguir càmeres de videovigilància obligatòria en els escorxadors per garantir la transparència i el compliment de la normativa i evitar així el maltractament animal “. Un altre projecte que està en el punt de mira de la Asociación Defensa Derecho Animal és “donar continuïtat a la campanya de firmes perquè el Parc de Collserola sigui declarat refugi de fauna salvatge i no es permeti caçar”.

D’altra banda, com a membres de la Coalició Europea per a l’erradicació dels experiments en Animals i de Cruelty Free Europe, des de ADDA se seguirà el 2020 amb la divulgació de campanyes, conscienciant i influint perquè es compleixi el mandat de la Directiva Europea cap la divulgació i implementació dels mètodes alternatius en substitució de l’experimentació amb animals “. (Veure vídeo https://vimeo.com/373105286)

A més de tot això, un any més des de ADDA es realitzaran campanyes a favor de la identificació i adopcions d’animals, es realitzaran xerrades educatives a les escoles vinculades al respecte que mereixen els animals i es treballarà amb la plataforma “Prou Correbous” per eliminar els correbous a Catalunya.

SOS Galgos

SOS Galgos compleix al 2020 vint anys lluitant per la defensa dels llebrers autòctons, usats indiscriminadament per caçadors per posteriorment ser abandonats, penjats, degollats i llançats a pous i cunetes per tot Espanya. Des de l’associació es porta a terme un programa d’adopció, però sobretot es treballa en el camp legislatiu i educatiu per atacar aquest problema d’arrel.

Anna Clements, directora general i cofundadora de SOS Galgos, ens explica que al llarg de l’any nou el propòsit de l’associació és “continuar amb la campanya de denúncia cap a la situació de maltractament que pateixen els llebrers. També seguirem amb la nostra tasca d’educació a les escoles i en diferents llocs sobre els llebrers i de la importància que té la tinença responsable dels animals. Finalment, com hem fet tots aquests anys, continuarem rescatant llebrers i buscant-los una nova llar mitjançant l’adopció “.

Des de SOS Galgos es treballa perquè la gent s’adoni que, tant els llebrers retirats de les carreres, com aquells que ja no es necessiten per caçar, poden ser uns animals de companyia ideals per a la llar.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *