El PSOE aconsegueix finalment l’exclusió dels gossos de caça de la Llei de Benestar Animal
L’esmena presentada pel PSOE, que exclou els gossos de caça de la Llei de Benestar Animal, tira endavant a la Comissió de Drets Socials. Ho analitzem amb Alberto Díez Michelena, director de l’Associació Nacional per a la Defensa dels Animals (ANDA).
Males notícies per al benestar dels gossos de caça i per als defensors dels drets dels animals. El PSOE ha aconseguit aquest dijous a la Comissió de Drets Socials del Congrés dels Diputats que la Llei de Benestar Animal exclogui els gossos de caça. L’esmena del Partit Socialista ha tirat endavant finalment gràcies al suport del PP i VOX.
Així, segons el text de l’esmena presentada pel PSOE, quedaran exclosos de la Llei de Benestar Animal els gossos de caça, rehales i animals auxiliars. Tots ells “es regularan i quedaran protegits per la normativa vigent europea, estatal i autonòmica corresponents i que els sigui aplicable al marge d’aquesta Llei”.
Alberto Díez considera que és una pena que “no s’aprofiti aquesta oportunitat per intentar posar una mica d’ordre a un sector que tradicionalment ha viscut en una immunitat molt àmplia. Era una ocasió molt bona no pas per prohibir res, sinó simplement per intentar exercir un control sobre la caça, de la mateixa manera que ho tenim sobre altres activitats relacionades amb animals”.
Tot i això, el director d’ANDA recorda que la Llei de Benestar Animal té moltíssimes coses positives i que no és una Llei exclusiva sobre la caça. “S’ha posat el focus a l’activitat cinegètica, però la Llei és molt més àmplia i amb molts més beneficis per a la societat i els animals com és el cas de la creació del Llistat Positiu. Si per desbloquejar la Llei havia de donar-se aquesta circumstància amb els gossos de caça, doncs que li farem… La regulació sobre gossos de caça que hi havia a la Llei de Benestar Animal no varia gaire de la regulació actual que hi ha a les lleis autonòmiques”, opina.
“S’ha posat el focus a la caça, però la Llei és molt més àmplia i amb més beneficis”
Díez, prefereix veure el got mig ple després de la celebració de la Comissió d’ahir al Congrés. “És una pena l’exclusió dels gossos de caça, però em quedo amb el fet positiu. Per fi es desbloqueja aquesta situació que portava des de mitjans de setembre bloquejada i es pot seguir endavant amb el procés. L’important a partir d’ara és que no es repeteixin les discussions o que no s’agafi un tema específic de la Llei i sobre això es paralitzi tot”, afirma.
Alhora, el director d’ANDA, no vol oblidar-se de la protecció dels gossos de caça, “als qui cal considerar-los en algun lloc i el seu lloc lògic era amb la Llei de Benestar Animal”. Per a Alberto Díez, amb la seva exclusió, la Llei “perd un motiu que l’ha justificada, però això no implica que hi hagi altres motius que en justifiqui la seva existència. Ara l’ideal és que en paral·lel puguem afrontar la regulació dels gossos de caça, en una altra legislació diferent com ja passa actualment a l’àmbit autonòmic”, comenta.
Díez, té molt present que “hem corregut el risc que, per un assumpte, que no deixa de ser només un, tinguéssim aturats els altres 120 assumptes que hi ha a la Llei. Aquest perill continua existint, perquè ara això cal discutir-ho en Ple. Jo l’únic que espero és que els grups polítics tinguin la voluntat de tirar això endavant”, confessa.
“Només per la caça hem corregut el risc de tenir aturats tots els altres assumptes que hi ha a la Llei”
Sobre el paper del lobby de la caça a la decisió final del PSOE, Alberto Díez, explica que “els partits polítics no deixen de ser eines de la societat. Els diferents grups socials utilitzen els partits per intentar obtenir avantatges per als seus propis interessos. Els caçadors, veient els grups que formaven la Coalició del Govern, van entendre que la baula més feble per aconseguir no legislar una cosa que anava en contra de la seva activitat era el PSOE. Dels dos socis de govern van començar a pressionar per aquella part que entenien que seria més fàcil assolir els seus objectius, i així ha estat”.
Per acabar, el director d’ANDA pensa que “és una pena que en ple segle XXI els caçadors encara tinguin aquesta capacitat de mobilitzar-se, influir i obtenir els seus interessos, encara que realment no han fet res il·legal. El que han fet entra dins del joc legal que tenen tots els sectors d’intentar que els partits polítics acullin les seves maneres de pensar, una altra cosa és que després aquests partits els ho comprin o no. El PSOE ho ha comprat perquè entendrà que perd més del que guanya allunyant-se del món de la caça”, conclou.
Després de tantes discussions i discrepàncies entre PSOE i Unidas Podemos, finalment, els gossos de caça han quedat fora de la Llei de Benestar Animal. Ara, la decisió presa a la Comissió de Drets Socials d’aquest dijous serà remesa al Ple de Congrés perquè sigui aprovada, en principi, en un dels Plens que se celebraran el gener del 2023.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!