El gos és la principal font de suport social per a un 74% de les persones sense llar
Els animals de companyia són un pilar fonamental a la vida de les persones sense llar.
És sabut per tothom que els animals de companyia són una gran font de suport social i emocional per a les persones sense llar. De fet, en molts casos és una companyia exclusiva i incondicional. Aquesta teoria ha estat constatada per un estudi elaborat per la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Fundació Affinity i la Fundació FAADA sobre l’enllaç familiar entre persones en situació de vulnerabilitat i els animals.
Segons l’informe, el gos és la font principal de suport social per a un 74% dels participants de l’estudi. En aquest sentit, la xarxa de suport social dels enquestats està constituïda un 33% per gossos. El segueixen els amics (18%), els professionals (treballadors socials, psicòlegs…) (18%), els familiars (15%), la parella (11%), els veïns (3%) i Déu (2%). Per tant, el model de família tradicional, basat en familiars i la parella, només representa el 26% de la xarxa social.
Segons ha explicat Noe Terrassa, responsable del projecte de FAADA #MejoresAmigos: “Sabem que el model de família tradicional s’està deconstruint i deixant pas a nous tipus de relacions basades en el respecte mutu. Estem observant que, sobretot en el marc de les vulnerabilitats, els vincles que inclouen animals tenen molt a aportar als nous models de família”.
L’estudi confirma que l’enllaç entre la persona i l’animal és tan fort que en preguntar-los qui creuen que mai no els abandonaria i qui romandria sempre al seu costat, el 93% esmenta el seu gos en primer lloc. El mateix percentatge també considera que és amb el seu gos amb qui comparteix més moments feliços i divertits (93%) i amb el que mostra més afecte (90%).
“Des de la Fundació Affinity portem anys investigant el vincle entre persones, gossos i gats i veient els beneficis que té tant per a les persones com per als animals. Investigar aquesta relació en persones en situació de carrer ens confirma que la relació amb el nostre animal pot ser encara més crucial en el moment d’alta vulnerabilitat. Això ens obre un ventall de possibilitats per comprendre i salvaguardar aquest vincle com a element fonamental de la xarxa social d’aquestes persones”, assegura Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity.
L’estudi descriu que els principals motius que converteixen l’animal en una font de suport són: la possibilitat de compartir el seu temps i fer activitats compartides, la disponibilitat constant del gos, que ajuda a combatre el sentiment de solitud, la seva capacitat per convertir-se en un confident, la possibilitat de mantenir contacte físic amb ell i la responsabilitat que comporta la cura, fent que la persona se senti més útil i amb un propòsit.
Jaume Fatjó, director de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la UAB, afirma que “Les persones en situació de sense sostre presenten una xarxa social compromesa, tant des d’un punt de vista quantitatiu com qualitatiu. Aquelles persones que viuen al carrer i que disposen d’un suport social més gran mostren una millor salut emocional i presenten menys símptomes de depressió, menys ideació suïcida i un comportament prosocial més gran”.
Millors amics, un nou programa d’acció social de FAADA
Només a Barcelona es calcula que hi ha prop de 4.000 persones sense llar. Segons el darrer recompte elaborat per l’Ajuntament de la ciutat, prop de 900 persones dormen cada nit al ras, al carrer. La resta ho fan en albergs o altres tipus d’equipaments. És habitual que hi hagi persones sense llar que no acudeixin a aquests centres pel fet que no els permeten entrar amb el seu animal de companyia i, per no deixar-ho sol, prefereixen dormir al carrer amb ell.
Amb l’objectiu d’evitar aquesta situació i donar a conèixer la importància de preservar el vincle entre la persona i l’animal, la Fundació FAADA ha desenvolupat el projecte “Millors Amics”, que cerca facilitar l’accés dels animals que conviuen amb les persones sense llar als albergs i habitatges socials o d’inclusió de Barcelona i també de tot Catalunya.
“Millors Amics és un projecte multidisciplinari que neix per acompanyar i protegir el vincle entre persones en situació de vulnerabilitat i els seus animals, en col·laboració amb treballadors i educadors socials. En el marc del mateix treballem en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, i cada cop més ajuntament i entitats dedicades als diferents tipus de vulnerabilitat”, explica Noe Terrassa.
“Des de FAADA aportem atenció veterinària i suport tècnic jurídic, facilitem els aspectes burocràtics als accessos i formem els professionals per dotar-los d’eines i suport. L’objectiu és que l’usuari no hagi d’arribar a escollir entre un sostre i el seu company i que aquestes famílies sempre puguin estar unides”, afegeix la responsable del projecte.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!