El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya presenta el Segon Estudi d’Animals de Companyia

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha presentat el Segon Estudi d’Animals de Companyia on han compartit la importància de promoure la identificació i inscripció dels gats a l’AIAC amb la campanya #Coses molt de gats.

Durant la presentació, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha analitzat les dades que es recullen a l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) des de l’any 2010 i fins al setembre del 2020. El primer estudi es va presentar el 2014, amb motiu del 25è aniversari del Consell i, aquesta vegada, s’emmarca en la campanya #Coses molt de gats, endegada per promoure la identificació i inscripció dels gats a l’AIAC.

El Consell va constituir l’AIAC el 1987 com un servei que la professió veterinària presta als propietaris d’animals de companyia i a la societat en general amb l’objectiu de fomentar la tinença responsable d’animals i de reduir els abandonaments. Va ser un dels arxius pioners a Europa i a dia d’avui és el més extens de Catalunya, ja que suma gairebé un milió i mig d’animals inscrits.

L’AIAC és una base de dades informatitzada que facilita la localització de gossos, gats, fures i altres animals domèstics extraviats o perduts. El 86% dels animals que es localitzen perduts i identificats amb microxip són retornats al seu propietari. Un dia és el temps mitjà estimat que passa entre l’avís de pèrdua de l’animal i la recuperació d’aquest per part del seu propietari si ha estat identificat amb microxip i inscrit a l’AIAC. Aquest temps de trobament es multiplica si l’animal no està inscrit a l’arxiu.

Campanya #CosesMoltdeGats

La tinença de gats és la que més ha crescut en els darrers anys a Catalunya i, tot i així, del total d’animals inscrits tan sols un 13,8% són gats: una xifra que no es correspon amb la realitat. “La nostra experiència ens diu que la majoria de propietaris identifiquen els gossos i, en canvi, els gats no”, comenta la presidenta del CCVC, Cori Escoda. I afegeix: “La campanya #Coses molt de gats vol conscienciar i capgirar aquesta tendència”.

La campanya és iniciativa del Consell i compta amb la col·laboració dels quatre Col·legis de Veterinaris de Catalunya. “Aconseguirem l’objectiu d’incrementar la identificació i inscripció dels gats a l’AIAC si treballem conjuntament”, observa el vice-president del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), Ricard Parés.

S’han fet arribar tríptics a tots els centres veterinaris de Catalunya, ja que el veterinari és clau. S’han penjat cartells a les ciutats de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i, a més, es compta amb el suport dels Transports Metropolitans de Barcelona i de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, els quals projectaran el vídeo de campanya a les pantalles dels seus trens, metros, autobusos i estacions.

Segon Estudi d’Animals de Companyia

Com ha afectat el confinament a la tinença d’animals?

L’estudi revela que de gener a setembre del 2020 s’han inscrit més animals a l’AIAC que durant el mateix període del 2019. El més habitual és que les noves altes siguin regulars durant l’any, com va ser en el 2019, en què van oscil·lar entre 7.500 i 10.000 animals inscrits al mes. En canvi, el 2020 ha estat un any molt peculiar: el confinament ha fet baixar les noves altes fins a un mínim de 3.400 el mes d’abril i s’ha assolit un màxim d’11.742 noves altes el mes de juliol.

El nom més posat a Catalunya: en femení

Els tres noms més posats per a gossos a Catalunya és Lluna/Luna (32.558), seguit de Kira (20.962) i de Nina (12620). Per a gats, és Lluna/Luna (3224), després també Nina (2.619) i Lola (1695) al tercer lloc. La balança entre mascles i femelles està bastant equilibrada, per tant, s’entén que els noms que s’escullen no corresponen al gènere de l’animal.

Quants animals es diuen Covid a Catalunya?

L’estudi revela també que des d’aquest 2020 hi ha 36 animals que s’han batejat amb el nom de Covid a Catalunya des d’aquest 2020. Del total, 27 són gossos i 9 són gats; 31 són mascles i 5 són femelles.

Les races més comunes

Les tres races més comunes de gossos a Catalunya són el Mestís (204.229), el Yorkshire Terrier (37.922) i el Pastor Alemany (30.659). De fet, es mantenen en aquestes posicions des de l’any 2000. Algunes races que guanyen popularitat són el Bichon Maltès (25.172) i l’American Stafford (19.237). En canvi, el Bulldog Francès segueix una tendència a la baixa.

Pel que fa als gats, les races més populars en els darrers 10 anys són l’Europeu (109.638), el Comú Europeu (24.340), el Persa (6.916), el Siamès (5.725) i el Mestís (4.672). I, de fet, aquestes 5 posicions se les intercanvien aquestes races des de l’any 2000. Com a canvi en les tendències destaca l’Sphynx (2.359), com una de les races preferides pels catalans, en detriment del Ragdoll o del Britànic de Pèl Curt.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *