El 2023 es van recollir més de 286.000 gossos i gats abandonats
Els motius d’abandonament principals són les ventrades no desitjades, seguit de la pèrdua d’interès per l’animal, els problemes de comportament i la fi de la temporada de caça.
La Fundació Affinity ha presentat la nova edició de l’Estudi ‘Él Nunca lo Haria’ 2023, on constata que, un any més, l’abandonament i la pèrdua continuen sent els principals problemes per al benestar dels gossos i els gats d’Espanya. I és que, segons aquest estudi, durant el 2023 les protectores espanyoles van recollir més de 286.000 gossos i gats, una xifra que es manté estable als anys postpandèmia.
Les ventrades no desitjades, el primer motiu d’abandonament
Segons indica l’informe de la Fundació Affinity, el primer motiu d’abandonament d’animals de companyia el 2023 va continuar sent les ventrades no desitjades (15%). Altres motius són la pèrdua d’interès a l’animal (13%), els problemes de comportament (12%) i la fi de la temporada de caça (11%).
“Aquestes dades marquen la necessitat d’un coneixement més gran sobre les responsabilitats que implica l’arribada d’un animal a la nostra vida. Un exemple és prendre consciència de la nostra responsabilitat en el control de la reproducció per evitar ventrades no desitjades. Un altre cas és la necessitat d’educar el nostre animal, idealment amb l’ajuda d’un professional. Tenir unes expectatives realistes, paciència i demanar ajuda pot evitar molts dels abandonaments que hi ha actualment”, assegura Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity.
Els gossos i gats mestissos, els més recollits per les protectores
El problema de l’abandó afecta igual gossos i gats, encara que segons les conclusions de l’estudi de la Fundació Affinity s’observen diferències segons les característiques pròpies de l’animal. Per exemple, durant el 2023, el 72% dels gossos recollits per protectores eren mestissos, una xifra que puja fins al 93% en el cas dels gats.
Pel que fa a l’edat, la majoria dels gossos que van arribar als refugis eren d’edat adulta (62%), encara que també es van recollir cadells (24%) i animals d’edat avançada o sènior (14%). En el cas dels gats, gairebé la meitat eren adults (47%), seguits pels cadells (46%) i finalment pels gats avançats (7%).
Quant a la mida, una mica més de la meitat dels gossos recollits eren de mida mitjana (58%), seguits dels de mida gran (27%) i, finalment, els gossos de mida més petita (16%).
Maig, juny i juliol: els mesos amb més abandonament de gats
Segons informa l’informe ‘Él Nunca lo haría’, no hi ha diferències significatives en el nombre de gossos recollits al llarg dels diferents mesos de l’any. En canvi, en el cas dels gats, el punt àlgid és al maig, juny i juliol.
El caràcter estacional de la reproducció dels gats fa que el nombre d’arribades a centres d’acollida sigui superior als mesos centrals de l’any, cosa que complica la tasca de les entitats de protecció animal dedicades a ajudar els felins abandonats, que veuen com en un període molt curt de temps recullen cadells, els proporcionen les cures que necessiten per a la seva supervivència i desenvolupament i en gestionen l’adopció.
El microxip: un indicar de tinença responsable
L’estudi de la Fundació Affinity revela que a nivell d’identificació les xifres no milloren. I és que un 75% dels animals que van arribar als refugis no tenien el microxip tot i ser obligatori. Si analitzem aquestes xifres segons l’espècie, només el 27% dels gossos i el 4% dels gats recollits portaven microxip. Aquesta realitat dificulta molt que els animals perduts puguin ser recuperats per les famílies.
“La identificació és també una de les responsabilitats ineludibles com a pet-parents i que suposa un indicador de compromís amb l’animal que arriba a la nostra vida. Crida molt l’atenció que els percentatges d’animals amb microxip que arriben a les protectores siguin molt més baixos que els de gossos i gats a llars de 89% i 51% respectivament. Sembla doncs que el microxip és un indicador de tinença responsable”, afegeix Isabel Buil.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!