Isard

Detecten la presència de l’isard i del gat fer a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona

El gat fer i l’isard han estat observats mitjançant unes càmeres de fototrampeig que es troben repartides pel conjunt de les Guilleries.

Des de principis d’any, investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universitat Blanquerna, amb la col·laboració d’exestudiants del grau en Biologia de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) duen a terme una recerca orientada a la detecció d’animals carnívors als espais d’interès natural que conformen les Guilleries.

Doncs bé, després de molts mesos d’espera, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha comunicat que els primers resultats obtinguts constaten la presència del gat fer o salvatge a l’Espai Natural Protegit Guilleries-Savassona, una troballa molt interessant pel fet que la distribució d’aquest animal al llarg del territori català avui dia es coneix amb poca exactitud.

Gat feral detectat a les Guilleries- UVic-UCC

A més de la detecció del gat fer, els primers resultats també han visualitzat la presència d’un isard, un animal herbívor que ha sorprès els investigadors perquè avui dia es localitza fonamentalment als Pirineus. La seva troballa recolza dades anteriors del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que constaten que no és estrany observar isards en àrees de muntanya mitjana.

El gruix central del projecte té com a objectiu conèixer la distribució i l’abundància d’espècies de carnívors de les Guilleries. Per aconseguir-ho, els investigadors fan servir tècniques de trampeig fotogràfic, col·locant càmeres de fototrampeig repartides pel conjunt de les Guilleries, amb una separació aproximada d’un quilòmetre i mig entre elles, que els permet cobrir la major part del territori.

La guilla, que dóna nom a l’espai, és l’animal carnívor detectat més freqüentment a aquesta zona. D’altra banda, els investigadors han posat en marxa una sèrie de parcel·les per trampejar petits mamífers. El projecte, que té previst presentar els resultats a finals del 2020, ha de permetre tenir una visió més precisa de la presència dels carnívors que viuen a les Guilleries.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *