Confirmen la presència d’un llop al Paratge Natural de l’Albera
Actualment a Catalunya tan sols n’hi ha quatre llops detectats i identificats, tots ells mascles.
El passat dimecres 21 de setembre, un treballador del Paratge Natural de l’Albera, situat a l’Alt Empordà, va detectar una cabra morta en un indret bastant lluny del ramat amb signes d’haver estat depredada. Se’n va informar al Cos d’Agents Rurals i a la propietària del ramat, qui va activar el protocol de comprovació de danys a la ramaderia causats per fauna salvatge.
La direcció del Paratge Natural de l’Albera, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i el cos d’Agents Rurals van decidir instal·lar un parany fotogràfic a la zona per poder captar imatges de la fauna present al sector. L’endemà de la instal·lació es va revisar la càmera i es va poder constatar la presència d’un llop a la zona.
A Catalunya no hi ha una població establerta de llops, tot i que hi ha presència d’individus aïllats, que són animals que provenen de la dispersió natural de la població de llops present a França, per tant tots ells d’origen italoalpí. Actualment hi ha quatre exemplars de llop diferents identificats genèticament a Catalunya, tots ells mascles; no s’hi ha detectat cap femella i, per tant, cap evidència de reproducció.
Per la zona geogràfica on s’ha detectat aquest llop, és molt possible que es tracti d’un individu nou; caldrà confirmar aquesta hipòtesi, en primer lloc, si persisteix la seva presència en el sector i, en segon lloc, a partir del moment en què es pugui recollir i analitzar positivament alguna mostra biològica seva i, d’aquesta manera, passi a estar identificat individualment.
Un seguiment a través de càmeres fotogràfiques
Durant els propers dies, el Cos d’Agents Rurals iniciarà un seguiment específic a la zona on es va trobar el llop. Aquest seguiment es farà a través de càmeres fotogràfiques i mitjançant la realització d’itineraris per a la recerca d’indicis i la troballa de possibles mostres biològiques de l’animal (pèls, excrements, orina, etc.), que en permetin l’anàlisi genètica i, conseqüentment, la identificació.
L’objectiu d’aquest seguiment és confirmar si la presència d’aquest llop a la zona és ocasional, només de pas, o bé si l’animal està més assentat o fixat. i en aquest darrer cas definir amb la major exactitud possible l’àrea geogràfica que ocupa.
Recordem que la gestió del llop en el territori, l’executa la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mentre que el Cos d’Agents Rurals, del Departament d’Interior, duu a terme i coordina les accions de seguiment sobre el terreny.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!