Vall d’Hebron impulsa un tractament amb gossos per a la síndrome alcohòlica fetal
Els gossos fan més feliços els nens
Encara que sempre s’ha sabut informalment que “a tothom li alegra un gos”, ara aquesta assumpció podria passar el filtre de la ciència, després que l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona impulsarà un tractament amb gossos per millorar els símptomes psicològics i conductuals derivats de la síndrome alcohòlica fetal. Això què vol dir? Que diversos gossos interactuaran amb persones afectades per un consum excessiu d’alcohol durant l’embaràs amb l’objectiu que els seus símptomes millorin.
En concret, les persones afectades pel síndrome alcohòlica fetal poden presentar “un baix control emocional, pèrdues de memòria o afectacions cognitives”, segons explica la doctora Núria Gómez. El programa pretén que els pacients, sobretot nens i adolescents, atenguin més a les indicacions terapèutiques i sanitàries, utilitzant els gossos com a ganxo per augmentar l’eficàcia del tractament. A les cares dels nois es pot veure almenys l’alegria durant una d’aquestes sessions. I és que el gos és el millor amic dels nens.
El tractament amb gossos per a pacients amb la síndrome alcohòlica fetal, impulsat per l’Hospital Vall d’Hebron, és el primer a tot el món. Per això, el centre mèdic barceloní farà el primer assaig clínic sobre aquesta pràctica, fet que farà també avançar la ciència en general i tenir més coneixement sobre l’eficàcia d’aquest tipus de teràpies.
Algunes de les activitats realitzades entre cans i pacients inclouen llençar una pilota al gos i que aquest la vagi a buscar. D’aquesta manera, s’entrena l’espera, la paciència i el feedback entre persona i animal. També s’intenta que el pacient abraci al “millor amic de l’ésser humà”, de manera que es millori l’autoestima del nen o nena.
Segons el Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del servei de Psiquiatria de la Vall d’Hebron, “els tractaments amb gossos ja han demostrat la seva eficàcia per millorar els símptomes de la depressió, l’esquizofrènia o l’autisme”. Un cop implementat el projecte, només quedarà analitzar els resultats. Serà llavors quan se sabrà si estem davant d’un tractament pioner en el qual els animals, un cop més, milloren la vida de les persones.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!