Les jornades europees felines tornen a Barcelona
La Jornada Felina Europea es celebra cada tardor a l’Ateneu Barcelonès on es debat sobre el benestar felí, tant dins dels refugis i centres d’adopció com a les colònies de gats. Veterinaris procedents del Regne Unit, Astúries, Madrid i la Universitat Autònoma de Barcelona compartiran les últimes troballes científiques amb gairebé tres centenars de participants.
Per obrir la Jornada d’aquest 2017 Valentina Aybar, actual presidenta del Grup d’Estudi de Medicina Felina d’Espanya (GEMFE), i Albert Lloret, veterinari de la Fundació Hospital Clínic Veterinari de la UAB, aportaran novetats sobre el seu posicionament sobre la gestió de colònies de gats i el CES (captura, esterilització i deixa anar) com a únic mètode ètic i efectiu per al control de la població urbana.
Aybar ha participat recentment en una campanya per a la promoció de la tinença responsable apadrinada per la cantant Edurne. El febrer de 2018, la presidenta de GEMFE té previst realitzar una ponència a les Primeres Jornades Andaluses que se celebraran a Còrdova.
Per la seva banda, es comptarà amb la presència de Maggie Roberts, la responsable del servei veterinari de l’entitat sense ànim de lucre més famosa al món: Cats Protection. La britànica ha estat multipremiada i acudeix a la cita amb les gateres locals per explicar quins són els elements fonamentals d’un bon refugi felí. La seva ponència, titulada en anglès “Top Tips for a cat shelter” antecedeix a la de Gabriel Bustillo un veterinari càntabre establert a Astúries. Gabriel Bustillo i el seu equip són uns habituals de les jornades felines i estan especialment d’enhorabona ja que acaben de posar en marxa una protectora de gossos i gats que molt bé pot servir d’exemple per a futures construccions que comparteixen objectius.
Les Jornades Felines Europees són unes activitats divulgatives en què experts en comportament, veterinària o benestar felí aporten les últimes novetats del seu àmbit. Ja fa nou edicions, i sota el títol de Seminari Felí Plataforma Gatera, es van convocar a gestores de colònies, amants dels gats i professionals a la sala d’actes del Col·legi de Veterinaris. De manera oberta i gratuïta especialistes del Grup d’Estudi de Medicina Felina d’Espanya (GEMFE) descobrien els secrets d’algunes de les afeccions que més preocupen a la comunitat.
També el curs que va impartir la Dra. Diane Addie en 2010 va contribuir a esvair certs malentesos i mites que han costat la vida a milers de gats als quals la certesa de la ciència no havia pogut rescatar. L’afecció més coneguda vinculada amb els gats és la toxoplamosi. En el seu moment va fer falta aclarir que el contagi d’aquesta malaltia a les dones embarassades només es produeix quan es violen les normes més elementals d’higiene com la manipulació directa de la femta dels mininos en períodes molt sensibles de la gestació. No té rigor i plausibilitat el suggeriment de desfer-se del gat quan un nadó humà està en camí. De fet, com s’ha publicat en nombroses ocasions, la convivència amb un o més animals de companyia durant la infància té un efecte afavoridor del sistema immunològic i hipoalergènic.
Dues malalties tristament cèlebres, la immunodeficiència felina i la leucèmia felina, seran també
tractades en les jornades. Aquestes infeccions víriques signifiquen un risc potencial de baixada de defenses encara que no sempre ofereix manifestacions clíniques. En edicions anteriors es va explicar que no cal invertir en testatges sistemàtics a les colònies, sobretot quan hi ha escassetat de recursos. Només quan un gat és adoptat per una família que ja té gats és bo realitzar el test per saber si el nou membre de la família és o no positiu, i en cas que d’un valor positiu, repetir el test setmanes més tard per augmentar la fiabilitat de la prova.
En les diferents edicions no només s’ha aprofundit en aspectes epidemiològics, sinó també etològics amb Vicky Halls o Clare Bessant, i s’han compartit estratègies polítiques per al reconeixement de la responsabilitat municipal envers els gats de carrer o ferals.
La perspectiva més internacional es va aconseguir el 2013 amb les aportacions de referents vingudes d’Itàlia, Bèlgica, Àustria, Holanda i Portugal. Al 2015 la Plataforma gatera, en col·laboració amb l’Associació Parlamentària per a la defensa dels Animals APDDA, va convocar el Fòrum Parlamentari felí. Va ser la primera vegada que les portes d’un edifici tan emblemàtic com el Palau del Congrés dels Diputats s’obria per fer protagonistes els gats i la seva protecció. Va ser el 24 d’abril de 2015 quan es va llançar el Manifest Felí del qual ja hem pogut llegir a Animalados.
L’any 2016 va servir per comparar diferents moments en l’aplicació de les polítiques locals de protecció animal agrupant en dues taules a Vitòria, Alacant, Sant Boi i Madrid per un costat i a les quatre capitals de província catalanes per un altre. Tot aquest material pot ser recuperat a través del canal de youtube de l’entitat. Des de Plataforma Gatera ens inviten a visitar la seva pàgina i a no escatimar en formació pel benestar i la tinença responsable dels gats.
Emma Infante
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!