La gestió de les colònies felines de Barcelona està en crisi
“El model de gestió de colònies felines barceloní està en crisi”. Aquestes paraules van ser pronunciades per Agnès Dufau Presidenta de la Plataforma Gatera i International Cat Welfare Award en la primera ponència de la Jornada Felina Tarragonina celebrada el 23 d’Abril. Les portes de l’Ajuntament es van obrir de bat a bat per donar un nou pas endavant en la sensibilització i compromís cap als gats ferals en compliment no només de la normativa si no dels imperatius ètics. No és la primera ocasió en la qual la Sra. Dufau fa una presentació en l’antiga Tarraco, fa gairebé tres anys, abans del compromís municipal amb les urnes, va inaugurar una trobada en el qual representants de diferents partits amb representació local van expressar la seva postura respecte a la gestió de la fauna urbana. En aquest temps ni l’antiga imperial urbs romana ha millorat significativament la dotació per parlar amb propietat d’una Ciutat Cat Friendly ni el seu referent metropolitana avança en la bona direcció.
Pel que sembla han passat els temps de glòria en què Barcelona liderava la protecció felina a Europa. Encara que sempre per darrere de Roma, on el gat té la consideració de ciutadà, Barcelona des de 2008 era considerada un model a seguir i Agnés Dufau en diversos fòrums nacionals i estrangers no es va cansar de lloar els assoliments consistorials. La ciutat Comtal a través de la creació del centre d’esterilització de Tres Pins, del Conveni per a la gestió de colònies i la seva ordenança de 2014 dotava de contingut aquest lideratge ara en perill. La ponència de la responsable de Carocat i Carodog es va titular “Retorn al futur” i va denunciar de manera clara i contundent que “un no pot dormir-se en els llorers” i que els passos no només es donen cap a davant ja que són molts els errors que poden propiciar una reculada.
Amb més de 700 colònies urbanes reconegudes, amb un canvi en positiu de l’opinió ciutadana, però sense molts altres dades més cal redireccionar la nau felina barcelonina feia el rumb que *otrora la va fer triomfar.
Salvador Cervantes veterinari de la Clínica Felina Barcelona i rellevant membre del Grup Especialista de medicina Felina (GEMFE) va intervenir a continuació de l’experta gal·la. La seva exposició va oferir pautes sobre les condicions fonamentals de la gestió de colònies des del punt de vista veterinari. Cervantes viatja amb freqüència per impartir xerrades sobre patologies felines concretes però també sobre el maneig de grups de gats sense propietari. Aquest doble abordatge que distingeix el gat casolà del gat de carrer permet oferir una atenció òptima perquè les necessitats i capacitats d’uns i uns altres gats varia encara que el grau protecció que mereixen sigui idèntic.
Va tancar la matinal Alba Jornet membre de FAADA i referent en identificació d’animals de companyia i del Registre Català denominat ANICOM. La convivència d’un registre públic i privat i la col·lisió d’interessos en detriment del benestar animal és un dels punts subratllats per Jornet. La presència de qui en altres ocasions s’havia mostrat esquiva, la regidora Tarragonina Eva Santos, el nombrós públic i la qualitat de les intervencions fan pensar que a iniciativa de la Coordinadora Felina local o de l’Associació Gaia el futur feli està esclarint-se almenys a Tarragona.
Emma Infante, Futur Animal
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!