La tauromàquia és pecat? Així és la polèmica campanya de l’associació animalista PETA
Polèmic anunci de l’associació PETA contra les festes taurines: “La tauromàquia és un pecat. Demana-li al teu sacerdot que la condemni”.
L’organització de defensa animal PETA ha publicat un anunci a pàgina completa on Jesucrist s’interposa entre un brau moribund i un torero per protegir l’animal. El text que acompanya aquesta imatge és molt directe i concís: “La tauromàquia és pecat, demana-li al teu sacerdot que la condemni”.
Amb motiu d’aquesta polèmica campanya, la plataforma La Tortura No És Cultura, que reuneix 47 organitzacions per la fi del maltractament animal en espectacles públics, ha emès un comunicat explicant el perquè d’aquesta afirmació a l’anunci.
Segons l’associació animalista, la resposta a la pregunta que llança l’organització PETA és molt clara: Sí. La tauromàquia és pecat segons el catecisme catòlic i el dret canònic. Concretament, la tauromàquia va ser prohibida el 1567 pel Papa Pio V, per mitjà de la Butlla “DE SALUTIS GREGIS DOMINICI”.
Aquesta butlla, que mai no va ser derogada, es basa en l’obligació dels fidels catòlics d’apartar-se dels perills imminents del cos i de l’ànima, i prohibeix explícitament participar o assistir “a lluites amb bous i altres feres”, ja que “aquests espectacles … no tenen res a veure amb la pietat i la caritat cristiana… (són) cruents i vergonyosos, propis no d’homes sinó del dimoni”.
La prohibició “estarà vigent perpètuament, sota la pena d’excomunió i d’anatema… Si algú hi mor, no se li donarà sepultura eclesiàstica”. A més, es prohibeix “sota pena d’excomunió que els clergues, tant regulars com seculars, que tinguin un benefici eclesiàstic o hagin rebut ordres sagrades prenguin part d’aquests espectacles”.
A més, s’afirma que “queden prohibits els correbous, encara que siguin, com erròniament es pensa en honor als sants o d’alguna solemnitat i festivitat de les esglésies, que s’han de celebrar i venerar amb lloances divines, alegria espiritual i obres pietoses, i no pas amb diversions d’aquesta classe”.
“És contrari a la dignitat humana fer patir inútilment els animals”
D’altra banda, la plataforma La Tortura No És Cultura afirma que el punt 2.418 del Catecisme actual és explícit i tampoc no admet dubtes. “És contrari a la dignitat humana fer patir inútilment els animals i sacrificar sense necessitat les seves vides”.
Si això no fos suficient, un altre argument que no admet dubtes és que es posa en perill inútilment una vida humana. És lícit arriscar-la, per exemple, per salvar un nen a punt d’ofegar-se, però no ho és enfrontant la mort en una correguda. Per tant, el torero comet un pecat mortal.
Tot i això, la cúria dels vuit països en què la tauromàquia encara és legal és un cas atípic, ja que segueix recolzant-la sense cap pudor i sense argumentar l’incompliment del Catecisme, del Dret Canònic i de l’esmentada Bula, com el cas de la presència de festejos taurins celebrats en nom de sants o verges, capelles consagrades a la majoria de les Places de Bous, rectors que beneeixen toreros i la recent Primera Trobada Internacional de Capellans i Sacerdots Taurins.
“Espero que els catòlics es preguntin si és coherent considerar-se cristians i ser taurins”
En relació amb la publicació de PETA, Alessandro Zara, col·laborador de La Tortura No És Cultura comenta: “Espero que aquesta publicació contribueixi a fer que els catòlics es preguntin si és coherent considerar-se cristians i ser taurins, pel menyspreu a la vida humana i el maltractament animal que comporta, i exigir als seus sacerdots que compleixin i facin complir la Butlla de Pio V i el catecisme actual”.
“És incomprensible que els catòlics taurins puguin expressar-se lliurement mentre que els que s’oposen a la tortura no s’atreveixin a dir-ho, com sí que ho fan els fidels en altres països, els que consideren la tauromàquia una barbàrie diabòlica i cruel”, afegeix Zara.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!