Investigades 58 persones per mutilar orelles i cues a més de mil gossos de caça a Andalusia
El veterinari que justificava a les cartilles sanitàries dels gossos els talls d’orelles i cues ha estat detingut per un suposat delicte de falsedat documental i per un delicte de maltractament animal.
Nou capítol de maltractament animal al món de la caça. La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació “Raviches-Severed Ear”, ha investigat 58 propietaris de rehales de gossos per haver mutilat il·legalment 1.111 gossos a qui van tallar les orelles i les cues a Almeria, Granada, Màlaga, Jaén, Còrdova i Sevilla.
En aquesta operació ha estat detingut un veterinari d’Úbeda (Jaén) com a presumpte autor d’un delicte continuat de falsedat documental i un altre relatiu a la protecció de la flora, la fauna i els animals domèstics per maltractament animal.
El veterinari detingut donava cobertura legal a les mutilacions que realitzaven els propietaris dels gossos de caça anotant a les cartilles sanitàries dels animals “Tall d’orelles i cua per funcionalitat sota anestèsia”, sense haver vist cap d’aquests gossos i sense aportar un informe que justifiqués aquestes mutilacions.
Gossos amb orelles i cues mutilades a diverses províncies d’Andalusia
La investigació del Seprona va començar fa un any amb dues inspeccions a una rehala de gossos a les localitats granadines de Picena i Domingo Pérez. Els agents van trobar 26 gossos amb la cua i les orelles tallades. Aquestes mutilacions estaven justificades de manera il·legal per un veterinari d’Úbeda sense que aparegués cap document especificant les causes veterinàries per a aquestes operacions quirúrgiques.
A més, una altra patrulla del Seprona de la localitat sevillana de Cazalla de Sierra va trobar diverses rehales de gossos amb els mateixos talls de cua i orelles. En aquest cas, els agents van sospitar perquè els gossos eren cadells i la data d’intervenció que figurava a les cartilles estava molt allunyada en el temps, sent incompatibles les lesions que presentaven, ja que es veien molt recents.
Després d’aquestes investigacions, les patrulles del Seprona de Granada i Sevilla van decidir coordinar els seus esforços i mentre la patrulla granadina va inspeccionar la zona oriental d’Andalusia, la sevillana va inspeccionar l’occidental. En total s’han inspeccionat més de 2.000 gossos i s’han descobert 1.111 animals presumptament mutilats il·legalment pels propietaris.
Per aquest motiu, s’han investigat 58 persones com a presumptes autores dels delictes continuats de maltractament animal, de falsedat documental i d’intrusisme professional. D’aquests 58 investigats, 15 procedeixen de la província de Granada, 18 de Jaén, 12 de Sevilla, 6 a Còrdova, 4 a Almeria i 3 a Màlaga.
A més de les irregularitats relacionades amb les cartilles sanitàries i les intervencions dels gossos, el Seprona també ha constatat que les instal·lacions de la clínica veterinària no estaven preparades per fer aquest tipus d’intervencions amb unes mínimes garanties.
Mutilacions de cues i orelles: una pràctica tradicional i il·legal dels caçadors
El tall d’orelles i cues en gossos de rehala és una pràctica tradicional realitzada pels mateixos propietaris per evitar que els esbarzers o altres arbustos danyin els animals durant la caça. No obstant això, aquesta pràctica quirúrgica va quedar totalment prohibida l’1 de febrer de 2018, quan va entrar en vigor a Espanya la ratificació del Conveni del Consell d’Europa sobre protecció d’animals de companyia.
Per tant, actualment estan terminantment prohibides les mutilacions d’animals realitzades per motius estètics o sense cap utilitat. L’amputació de qualsevol membre o apèndix de l’animal ha d’estar degudament justificada per motius de clínica veterinària i la pràctica d’aquestes amputacions ha de quedar reflectida en un informe justificatiu, que s’ha de conservar a l’historial clínic de l’animal, i l’ha de fer un veterinari amb les condicions higiènic -sanitàries adequades.
El delicte de maltractament animal amb lesions està castigat amb penes de fins a 18 mesos de presó o multa de fins a 12 mesos. En tots els casos s’estableix la pena d’inhabilitació per a tinença, professió, ofici o comerç que tingui a veure amb els animals. A més, hi ha circumstàncies agreujants que podrien elevar la pena per sobre dels dos anys i provocar l’entrada a la presó del que el cometi.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!