El País Basc es declara lliure de circs amb animals
Amb la inclusió del País Basc, el 80% de la població espanyola viu a un territori lliure de circs amb animals salvatges.
Nova victòria en favor del benestar animal. La recent aprovació pel Parlament Basc de la nova Llei de Protecció Animal inclou la prohibició d’espectacles circenses amb animals, fet que suposa que ja són 12 les comunitats autònomes que han prohibit aquests espectacles.
La Proposició de Llei ha tirat endavant amb el suport dels partits PNB, Partit Socialista d’Euskadi, EH Bildu i PP+Cs, i ha comptat amb l’abstenció d’Elkarrekin Podemos-IU i VOX.
Des del 2016, InfoCircos ha mantingut reunions amb el Govern Basc i un contacte fluid amb els grups parlamentaris per aconseguir la prohibició dels circs amb animals salvatges, on l’organització havia fet un treball previ a nivell municipal promovent el cessament en l’autorització d’aquest tipus d’espectacles als principals municipis de la regió.
Infocircos és una coalició formada per les entitats de protecció animal ANDA, AnimaNaturalis, Born Free Foundation, FAADA i AAP Primadomus. L’objectiu d’aquesta associació és posar fi a la utilització d’animals salvatges en actuacions circenses, comesa que han aconseguit en molts territoris gràcies a la seva feina amb les autoritats.
La coalició InfoCircos celebra que la nova legislació del País Basc hagi tirat endavant i valora molt positivament la bona disposició que han tingut els grups parlamentaris a l’hora d’incloure la prohibició dels circs amb animals, un dels punts clau que es volien regular a aquesta legislació.
La societat i les autoritats reclamen una Espanya lliure de circs amb animals
Amb el País Basc sumant-se a la prohibició, un 80% de la població espanyola ja viu en territori lliure de circs amb animals salvatges, ja sigui a les 12 comunitats autònomes on aquests espectacles s’han prohibit, com als municipis que s’han declarat lliures de circs amb animals salvatges dins de les comunitats autònomes que encara no compten amb una prohibició regional en aquest sentit.
“La prohibició en la utilització d’animals salvatges en espectacles circenses és una cosa sobre la qual hi ha un ampli consens, no només a nivell social sinó, com s’està veient a la majoria de comunitats i municipis, des de gairebé totes les formacions polítiques”, ha declarat Marta Merchán, coordinadora d’InfoCircos.
La presència d’animals salvatges a circs suposa un sofriment enorme per a aquests animals, implica un perill per a la seguretat pública i posa en risc la sanitat animal. La Federació Veterinària Europea (FVE) i el Consell General de Col·legis Veterinaris d’Espanya corroboren aquests fets i recomanen per aquests motius a les autoritats competents la prohibició dels espectacles circenses amb animals salvatges.
Des d’InfoCircos sempre s’ha ofert col·laboració en la recol·locació dels animals quan les poques empreses circenses espanyoles que encara tenen animals salvatges facin el pas a la reconversió. Al centre de rescat per a animals salvatges d’AAP Primadomus a Villena (Alacant) el 80% dels grans felins acollits procedeixen de circs o de criadors vinculats a circs.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!