Què pensa la societat espanyola sobre els animals?
Segons un estudi de la Fundació BBVA, la societat espanyola mostra un alt nivell de proximitat i empatia cap als animals. La majoria dels espanyols rebutja la presència dels animals en circs, corregudes de bous, vestits i cosmètica.
La Fundació BBVA ha publicat un estudi dedicat a construir una cartografia de la visió, els valors, les actituds i la conducta de la població espanyola davant dels animals. La investigació ha confirmat que els ciutadans espanyols perceben un alt nivell de proximitat i continuïtat entre els éssers humans i animals, que els fa mereixedors de consideració moral i exigeixen preservar-ne el seu benestar i la dignitat.
Una de les conclusions més sorprenents de l’estudi és que l’acceptació de l’ús dels animals depèn de les finalitats i el tipus d’animal. D’una banda, a una escala de 0 a 10 hi ha un clar rebuig al seu ús vinculat a espectacles en viu com el circ (1,7) els correbous (1,9), la caça esportiva (1,7), investigacions de cosmètica (1,3), vestit (1,5) i, en particular, confecció d’abrics de pell (0,8). En canvi, més de la meitat dels enquestats accepta l’ús per a la investigació veterinària (7), mèdica (6) i científica (5,7) i l’ús destinat a l’alimentació dels humans (6,1).
És important destacar que per a la societat espanyola el nivell d’acceptació dels animals amb finalitats mèdiques i científiques depèn de l’espècie. En general, s’accepta la investigació amb insectes i rates (mitjana d’acceptació de 5,9), però és rebutjada en dofins (3,2), gossos (3,3) o primats (3,9).
Un 46% dels enquestats accepten la modificació genètica d’animals per obtenir beneficis mèdics
En el marc d’una percepció dels animals com a éssers dotats de drets i dignitat, la modificació de la seva estructura genètica suscita valoracions desfavorables, modulades en funció del propòsit. La mitjana d’acceptació de la modificació genètica d’animals per obtenir beneficis mèdics per als éssers humans és de 4,6, a una escala de 0 a 10 i de 2,6 quan es tracta de produir aliments.
Pel que fa al compromís actiu de la societat espanyola amb la protecció dels animals, a través de diferents formes d’acció col·lectiva, es troba en un estat incipient, encara que significatiu. Les pràctiques més comunes són la signatura de peticions (28%), el rescat dels animals i el voluntariat (27%).
Els resultats de l’estudi realitzat per la Fundació BBVA reflecteixen una visió dels animals com un univers proper i continu als éssers humans, tant en termes d’origen biològic compartit, com d’atributs o facetes sensitives, emocionals i racionals. La majoria creuen que els animals i els éssers humans tenim els mateixos orígens biològics (7,4 en una escala de 0 a 10), així com que els animals senten dolor físic (8,7) o senten por (7,9) de manera semblant als humans.
Vuit de cada deu espanyols consideren que els animals tenen dignitat, que ha de ser respectada
Finalment, segons la investigació, el component moral també forma part de l’univers dels animals. La percepció de proximitat entre animals i humans comporta que, per a la gran majoria de la població, els animals mereixin també consideració moral: el 39% considera que tenen la mateixa condició moral que els éssers humans i el 27% que tenen una condició moral a mig camí entre la dels éssers i humans i les plantes. A més, vuit de cada deu espanyols consideren que els animals tenen dignitat, que ha de ser respectada.
La informació de l’estudi prové de dues enquestes telefòniques a dues mostres de 2.000 persones de 18 anys i més, representatives de la població a Espanya, realitzades el novembre de 2021. Ambdues enquestes inclouen un bloc comú de valoracions generals (visió de la naturalesa i la seva conservació, visió dels animals en si mateixos i respecte als humans) i un bloc de dimensions específiques en cadascuna (actituds cap als animals i els seus usos per a diferents propòsits).
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!