Espanya vota a favor de la restricció de l’ús de plom als aiguamolls
La modificació del Reglament REACH podria significar el final de la caça en moltes zones d’Espanya
Els animals i el medi ambient en general estan d’enhorabona. El passat dijous 3 de setembre el Comitè de l’Agència de Substàncies i Mescles Químiques (ECHA) va aprovar, després de la votació dels Estats membres de la Comissió Europea, la restricció de l’ús de plom en aiguamolls. Un decisió que ha comptat amb el suport d’Espanya i del seu Ministeri per Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO).
El nou Reglament REACH (Registre, avaluació, autorització i restricció de substàncies químiques) sancionarà aquells caçadors que portin amb si un cartutx de munició de plom i es trobi a menys de 100 metres d’una zona humida. L’objectiu principal d’aquesta mesura és acabar amb la mort anual d’entre 400.000 i 1.500.000 d’aus aquàtiques per la intoxicació causada pel plom en tolls, segons les dades compartides per la ECHA.
La votació ha estat aprovada després de quatre intents en el que va d’any i ha comptat amb els vots a favor de la majoria dels països membres de la Unió Europea. Tan sols Hongria, Eslovàquia, Finlàndia Malta i la República Txeca s’han mostrat en contra, mentre que Estònia, Letònia, Lituània i Bulgària s’han abstingut en la votació.
La definició d’aiguamoll a tenir en compte de cara a aquesta modificació del reglament és la que recull el Conveni Ramsar, un acord internacional que promou la conservació i l’ús racional dels aiguamolls. Així, la definició oficial diu que tota superfície coberta temporalment d’aigua superior a un metre quadrat és una zona humida. Una teoria que provocarà que la caça sigui inviable en moltes zones Espanya.
La Reial Federació Espanyola de Caça s’ha mostrat en contra d’aquesta modificació del Reglament REACH. Una variació de la norma que el col·lectiu de l’activitat cinegètica considera que “viola els drets fonamentals dels caçadors, com la presumpció d’innocència i estima que un bassal és un aiguamoll, el que posa en escac a la caça en moltes zones d’Espanya”.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!